ΟΙ    ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ  ΜΟΥ


Α.   Γ.Π.  ΤριμπÝρης

Υπü την εποπτεßα του πραγματοποßησα την πτυχιακÞ μου εργασßα στο 4ο Ýτος των σπουδþν μου στο ΤμÞμα ΦυσικÞς του Πανεπιστημßου Αθηνþν.
Απü το 1995 μÝχρι και σÞμερα συνεργαζüμαστε ερευνητικÜ στο Κλασματικü Κβαντικü Φαινüμενο Hall καθþς και στην μελÝτη των ιδιοτÞτων μεταφορÜς στο DNA.

Β.   P.N. Butcher

Υπü την εποπτεßα του πραγματοποßησα την διδακτορικÞ μου διατριβÞ στο University of Warwick στις ιδιüτητες μεταφορÜς χαμηλοδιÜστατων διατÜξεων σε μηδενικü μαγνητικü πεδßο. Δυστυχþς εδþ και μερικÜ χρüνια δεν εßναι πια ανÜμεσα μας.

Γ.   F.M. Peeters

ΣυνεργÜστηκα μαζß του στα δýο χρüνια της μεταδιδακτορικÞς υποτροφßας μου στο Φυσικü ΤμÞμα του Πανεπιστημßου
της Αμβερσας. Τα ερευνητικÜ μας ενδιαφÝροντα Þταν οι ιδιüτητες μεταφορÜς χαμηλοδιÜστατων διατÜξεων σε μαγνητικü πεδßο και το ΑκÝραιο Κβαντικü Φαινüμενο Hall.


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


A.   B=0
 
Φαινüμενα μεταφορÜς σε ΧαμηλοδιÜστατες Ημιαγþγιμες ΔιατÜξεις. Σε μηδενικü μαγνητικü πεδßο ασχολÞθηκα κýρια κατÜ τη διÜρκεια του διδακτορικοý μου στο University of Warwick.

1.  Η πρþτη μου δημοσßευση στο Journal Of Physics:
Condensed Matter (ακολοýθησαν Üλλες 2 πριν πÜρω το διδακτορικü μου)  
    ΘÝμα της ο χρüνος σκÝδασης και ο χρüνος ζωÞς σε μια ετεροεπαφÞ GaAs/AlGaAs.

SINGLE-PARTICLE RELAXATION-TIMES AND SCATTERING TIMES IN A 2D ELECTRON-GAS
KARAVOLAS VC, BUTCHER PN
JOURNAL OF PHYSICS-CONDENSED MATTER 2: (17) 3947-3954 APR 30 1990

Βασικü πρüβλημα στις σýγχρονες ημιαγþγιμες διατÜξεις αποτελεß η επßτευξη υψηλÞς ευκινησßας. ¶μεση σχÝση με αυτÞ Ýχει ο χρüνος σκÝδασης. ΕξετÜζεται το αποτÝλεσμα των διαφορετικþν χωρικþν πλατþν διαδοχικþν υποζωνþν μιας ετεροδομÞς GaAs/AlGaAs στον υπολογισμü των χρüνων σκÝδασης (scattering time) και ζωÞς (lifetime) ενüς διδιÜστατου ηλεκτρονικοý αερßου, üταν εßναι μÝχρι και δýο υποζþνες κατειλημμÝνες.

Τα αποτελÝσματα δεßχνουν οτι:

α) Ο χρüνος ζωÞς της δεýτερης υποζþνης εßναι πÜντα μεγαλýτερος (κατÜ Ýναν παρÜγοντα 2 Þ και περισσüτερο) απü τον αντßστοιχο χρüνο της πρþτης υποζþνης.

β) Ο χρüνος σκÝδασης της δεýτερης υποζþνης εßναι ανÜλογα με την συγκÝντρωση των φορÝων πüτε μεγαλýτερος και πüτε μικρüτερος απü τον αντßστοιχο χρüνο της πρþτης υποζþνης σε ποιοτικÞ συμφωνßα με πειραματικÝς μετρÞσεις.




2.  Η δεýτερη μου δημοσßευση πÜλι στο
Journal Of Physics: Condensed Matter εßχε σαν θÝμα την αλλαγÞ προσÞμου της θερμοúσχýος σε          Ýνα Si-MOSFET με την αýξηση του αριθμοý των φορÝων. Η εργασßα αυτÞ Þταν σε συνεργασßα με την πειραματικÞ ομÜδα του                    Πανεπιστημßου του Nottigham με επικεφαλÞς τον B.L. Gallagher.

THE EFFECT OF INTERFACE ROUGHNESS SCATTERING AND BACKGROUND IMPURITY SCATTERING ON THE THERMOPOWER OF A 2DEG IN A Si MOSFET
KARAVOLAS VC
, SMITH MJ, FROMHOLD TM, et al.
JOURNAL OF PHYSICS-CONDENSED MATTER 2: (51) 10401-10410 DEC 31 1990

Η θερμοúσχýς εßναι απü τους βασικοýς συντελεστÝς μεταφορÜς και συγκεντρþνει το ερευνητικü ενδιαφÝρον σε θεωρητικü και πειραματικü επßπεδο. Εξαρτþμενη απü τον τρüπο μεταφορÜς της ενÝργειας, η θερμοúσχýς μπορεß να οφεßλεται σε μηχανισμοýς διÜχυσης Þ των αλληλεπιδρÜσεων των φορÝων με τα φωνüνια.

Η θερμοúσχýς διÜχυσης ηλεκτρονßων υπολογßζεται απü την σχÝση του Mott

και εßναι συνÞθως αρνητικÞ. ΠειραματικÜ δεδομÝνα του Gallagher και των συνεργατþν του üμως αναφορικÜ με την θερμοúσχý ηλεκτρονßων σε χαμηλες θερμοκρασßες (Τ<1.5 Κ üπου η διÜχυση κυριαρχεß σε σχÝση με την φωνονιακÞ συνιστþσα) σε διατÜξεις Si MOSFETs Ýδειξαν üτι το πρüσημο της θερμοισχýος μπορεß να αλλÜξει για συγκεκριμÝνες συγκεντρþσεις φορÝων.


Σε αυτÝς τις διατÜξεις οι κυρßαρχοι μηχανισμοß σκÝδασης εßναι τρεßς:

α) ΣκÝδαση απü μακρινÝς ιονισμÝνες προσμßξεις

β) ΣκÝδαση απο προσμßξεις υποβÜθρου

γ) ΣκÝδαση απü ανωμαλßες (τραχýτητα) στην ενδοεπιφÜνεια.

Στη συγκεκριμÝνη εργασßα πραγματοποιÞθηκε Ýνας αναλυτικüς υπολογισμüς της ενεργειακÞς εξÜρτησης του χρüνου εφησυχασμοý για κÜθε Ýναν απü τους παραπÜνω μηχανισμοýς σκÝδασης. Για χαμηλÝς συγκεντρþσεις φορÝων ο πρþτος μηχανισμüς κυριαρχεß (μακρινÝς προσμßξεις υποβÜθρου) και η θερμοúσχýς εßναι αρνητικÞ. Η αλλαγÞ στο πρüσημο της θερμοúσχýος οφεßλεται σε μεγαλýτερες συγκεντρþσεις φορÝων στην κυριαρχßα των δýο Üλλων μηχανισμþν σκÝδασης. Για καλýτερη σýγκριση με τα πειραματικÜ δεδομÝνα υπολογßστηκε και η φωνονιακÞ συνιστþσα της θερμοúσχýος.


3.    Η τρßτη μου δημοσßευση για το διδακτορικü μου Ýγινε πÜλι στο ßδιο περιοδικü και εßναι μια απü τις δημοσιεýσεις μου με τον μεγαλýτερο αριθμü                  αναφορþν απü Üλλους ερευνητÝς. ΘÝμα της οι διαφορετικÝς τιμÝς του p για ετεροεπαφÝς GaAS/AlGaAs και για Si-MOSFET.  

DIFFUSION THERMOPOWER OF A 2DEG
KARAVOLAS VC, BUTCHER PN
JOURNAL OF PHYSICS-CONDENSED MATTER 3: (15) 2597-2602 APR 15 1991


Σε ετεροδομÝς GaAs/AlGaAs καθþς και σε Si ΜOSFETsσε χαμηλÝς θερμοκρασßες μια πολý σημαντικÞ παρÜμετρος εßναι η ενεργειακÞ εξÜρτηση του χρüνου εφησυχασμοý

         τ= τ0 Εp

H τιμÞ του p εßναι καθοριστικÞ στον υπολογισμü της θερμοúσχýος διÜχυσης που κυριαρχεß σε χαμηλÝς θερμοκρασßες.


Υπολογßζεται το p, καθþς και η θερμοúσχýς διÜχυσης για τους τρεßς μηχανισμοýς σκÝδασης:

α) ΣκÝδαση απü μακρινÝς ιονισμÝνες προσμßξεις

β) ΣκÝδαση απο προσμßξεις υποβÜθρου

γ) ΣκÝδαση απü ανωμαλßες στην ενδοεπιφÜνεια.

και για τις ετεροδομÝς GaAs/AlGaAs αλλÜ και για Si MOSFETs,

Αποδεικνýεται üτι η θερμοúσχýς αλλÜζει πρüσημο στο Si MOSFET αλλÜ üχι στην ετεροεπαφÞ GaAs/AlGaAs. Αυτü οφεßλεται στο γεγονüς üτι στο Si MOSFET το πηγÜδι δυναμικοý εßναι πολý πιο βαθý σε σχÝση με αυτü του GaAs/AlGaAs με αποτÝλεσμα η συνεισφορÜ των προσμßξεων υποβÜθρου και των ανωμαλιþν στην ενδοεπιφÜνεια , που εßναι οι μηχανισμοß σκÝδασης στους οποßους οφεßλεται η αλλαγÞ προσÞμου, να εßναι πολý πιο σημαντικÞ.



B     ΑΚΕΡΑΙΟ  ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL

MAGNETOTRANSPORT IN A PSEUDOMORPHIC GaAs/Ga0.8In0.2As/Ga0.75Al0.25As HETEROSTRUCTURE WITH A Si DELTA-DOPING LAYER
VANDERBURGT M, KARAVOLAS VC, PEETERS FM, et al.
PHYSICAL REVIEW B-CONDENSED MATTER
52: (16) 12218-12231 OCT 15 1995


Η επßδραση ισχυρþν μαγνητικþν πεδßων σε κβαντικÜ χαμηλοδιÜστατα ημιαγþγιμα συστÞματα συγκεντρþνουν Ýντονο ερευνητικü ενδιαφÝρον η δε ανÜδειξη του Κβαντικοý ΦαινομÝνου Ηall αποτελεß Ýνα απü τα μετωπικÜ φυσικÜ φαινüμενα στις μÝρες μας.

ΠειραματικÝς μετρÞσεις της μαγνητοαντßστασης και της αντßστασης Ηall σε κβαντικü πηγÜδι Ga0.8 In0.2 As με Ýνα παρÜλληλο δ-στρþμα Si πραγματοποιÞθηκαν σε μαγνητικÜ πεδßα μÝχρι 50 Τ και σε θερμοκρασßες απü 1.4 μÝχρι 4.2 Κ. Η συγκÝντρωση των φορÝων μεταβÜλλεται ακτινοβολþντας το δεßγμα (persistent photoconductivity). Στις χαμηλÝς συγκεντρþσεις μüνο η κατþτερη υποζþνη του κβαντικοý πηγαδιοý εßναι κατειλλημÝνη και παρατηρεßται το ΑκÝραιο Κβαντικü Φαινüμενο Hall.


ΑυξÜνοντας την συγκÝντρωση των φορÝων η δεýτερη υποζþνη του κβαντικοý πηγαδιοý καταλαμβÜνεται και ακüμα για μεγαλýτερες συγκεντρþσεις η χαμηλüτερη υποζþνη του δ-στρþματος.


Τüτε παρατηροýνται τα εξÞς φαινüμενα:

α) ΠαρÜλληλη αγωγιμüτητα μεταξý του πηγαδιοý και του δ-στρþματος για Β<30 Τ

β) Μαγνητικü πÜγωμα των φορÝων

γ) Κβαντικü φαινüμενο Hall στο δ-στρþμα.


Η θεωρητικÞ μας ανÜλυση στηρßζεται σε Ýνα μοντÝλο παρÜλληλης αγωγιμüτητας δýο αερßων. Απü τα πειραματικÜ δεδομÝνα για τα χαμηλα πεδßα υπολογßσαμε τις συγκεντρþσεις κÜθε υποζþνης καθþς και τις ευκινησßες τους. Για τα υψηλÜ μαγνητικÜ πεδßα χρησιμοποιÞθηκαν διαπλατυσμÝνα (γκαουσιανÞ κατανομÞ). Υπολογßσαμε το πλÜτος των επιπÝδων Landau, το πλÜτος των "extended states" στο κβαντικü πηγÜδι και στο δ-στρþμα. Για ενδιÜμεσες συγκεντρþσεις φορÝων το "μαγνητικü πÜγωμα" βρÝθηκε να εßναι ιδιαßτερα σημαντικü στα υψηλÜ πεδßα. Η σýγκριση θεωρßας και πειρÜματος εßναι πολý καλÞ.

MAGNETOTRANSPORT PROPERTIES OF Si-DELTA-DOPED InSb LAYERS GROWN ON GaAs
DEKEYSER A, BOGAERTS R, VANBOCKSTAL L, W. HOEKS, F.HERLACH, V.C.KARAVOLAS et al.
PHYSICA B
211: (1-4) 455-457 MAY 1995


ΠειραματικÝς μετρÞσεις σε δεßγματα InSbντοπαρισμÝνα με δÝκα δ-στρþματα Si Ýδειξαν üτι υπÜρχει ταυτüχρονα και τρισδιÜστατο και διδιÜστατο ηλεκτρονικü αÝριο. ΠραγματοποιÞθηκαν μετρÞσεις απü 0-50 Τ της μαγνητοαντßστασης και της Hall ειδικÞς αντßστασης για θερμοκρασßες απü 1.4 μÝχρι 4.2 Κ.


ΠαρατηρÞθηκε üτι για χαμηλÜ μαγνητικÜ πεδßα το τρισδιÜστατο αÝριο κυριαρχεß . Σε ψηλüτερα πεδßα (στην περιοχÞ των 30 Τ) Ýχουμε μια μετÜβαση απü το τρισδιÜστατο αÝριο στο διδιÜστατο. ΠαρατηρÞθηκε üτι σε λßγο υψηλüτερα πεδßα η Hall ειδικÞ αντßσταση σταθεροποιεßται σε μια τιμÞ κοντÜ στα 26 kOhm, χαρακτηριστικÞ για το ν=1 πλατþ στο ΑκÝραιο Κβαντικü Φαινüμενο Hall.

Η μετÜβαση αυτÞ οφεßλεται στο "μαγνητικü πÜγωμα" των τρισδιÜστατων φορÝων. Η τιμÞ της αντßστασης Hall εßναι δεκαπλÜσια της αναμενüμενης αν το κÜθε δ-στρþμα δροýσε ξεχωριστÜ .

Τα δÝκα αυτÜ δ-στρþματα δεν εßναι πιθανü να Ýχουν ενωθεß σε Ýνα που να εμφανßζει το ΑκÝραιο Κβαντικο Φαινüμενο Hall γιατß το πλÜτος του δημιουργοýμενου πηγαδιοý (μεγαλýτερο απü 500 nm) εßναι αρκετÜ μεγÜλο þστε να μην επιτρÝπει την παρατÞρηση ξεχωριστþν υποζωνþν σε αντßθεση με τα πειραματικÜ δεδομÝνα. ¶ρα θα πρÝπει να σχηματßζεται σε κÜποιο σημεßο του δεßγματος (πιθανüτατα στην ενδοεπαφÞ GaAs/InGaAs) Ýνα ξεχωριστü διδιÜστατο αÝριο που τελικÜ παρατηρεßται.



INTERPLAY OF 2D AND 3D CHARGE CARRIERS IN Si-DELTA -DOPED InSb LAYERS GROWN EPITAXIALLY ON GaAs
DeKeyser A, Bogaerts R, Karavolas VC, et al.
SOLID-STATE ELECTRONICS
40: (1-8) 395-398, Sp. Iss. SI 1996


ΠειραματικÝς μετρÞσεις σε δεßγματα InSbντοπαρισμÝνα με Ýνα δ-στρþμα Si Ýδειξαν üτι υπÜρχει ταυτüχρονα και τρισδιÜστατο και διδιÜστατο ηλεκτρονικü αÝριο. ΠραγματοποιÞθηκαν μετρÞσεις απü 0-50 Τ της μαγνητοαντßστασης και της ειδικÞς αντßστασης Hall για θερμοκρασßες απü 1.4 μÝχρι 4.2 Κ.


ΠαρατηρÞθηκε üτι για χαμηλÜ μαγνητικÜ πεδßα το τρισδιÜστατο αÝριο κυριαρχεß . Σε ψηλüτερα πεδßα (στην περιοχÞ των 30 Τ) Ýχουμε μια μετÜβαση απü το τρισδιÜστατο αÝριο στο διδιÜστατο. ΠαρατηρÞθηκε üτι σε λßγο υψηλüτερα πεδßα η Hall ειδικÞ αντßσταση σταθεροποιεßται σε μια τιμÞ κοντÜ στα 26 kOhm, χαρακτηριστικÞ για το ν=1 πλατþ στο ΑκÝραιο Κβαντικü Φαινüμενο Hall.

Η μετÜβαση αυτÞ οφεßλεται στο "μαγνητικü πÜγωμα" των τρισδιÜστατων φορÝων.


Η θεωρητικÞ ανÜλυση στηρßχθηκε σε Ýνα μοντÝλο παρÜλληλης αγωγιμüτητας δýο αερßων, ενüς τρισδιÜστατου και ενüς διδιÜστατου. Υπολογßσθηκαν αριθμητικÝς τιμÝς για τους συντελεστÝς μεταφορÜς καθþς και για τους μηχανισμοýς του "μαγνητικοý παγþματος" των τρισδιÜστατων φορÝων. Η συγκριση πειρÜματος και θεωρßας Þταν ικανοποιητικÞ.


2D SEMICONDUCTORS AT THE LEUVEN PULSED FIELD FACILITY

R. Bogaerts, A. De Keyser, L. Van Bockstal, M. van der Burgt, A. Van Esch, R. Provoost, R.

Silverans, F. Herlach, B. Swinnen, A.F.W. van de Stadt, P.M. Koenraad, J.H Wolter, V.C.

Karavolas, F. M. Peeters, W. van de Graaf and G. Borghs

Physicalia Mag. 19 229 (1997) .


Η εργασßα αυτÞ αποτελεß την Ýκθεση των πειραματικþν και θεωρητικþν αποτελεσμÜτων της ομÜδας του Εργαστηρßου

Ισχυρþν Μαγνητικþν Πεδßων στο ΠανεπιστÞμιο του Leuven (Laboratorium

voor Vaste-Stoffysica en Magnetisme), σχετικÜ με το ΑκÝραιο Κβαντικü

Φαινüμενο Hall σε ημιαγþγιμες διατÜξεις και σε πολý υψηλÜ μαγνητικÜ πεδßα.

ΣυγκεκριμÝνα:

α) Ιδιüτητες της μαγνητοαντßστασης ενüς δ-στρþματος ντοπαρισμÝνου Si σε InSb.

β) Μαγνητοαντßσταση μιÜς ψευδομορφικÞς GaAs/AlGaAs ετεροεπαφÞς με Ýνα δ-στρþμα ντοπαρισμÝνου Si.

γ) Συνεργασßα διδιÜστατων και τρισδιÜστατων φορÝων φορτßου σε Ýνα δ-στρþμα InSb ντοπαριsμÝνου με Si.



SYSTEMATIC STUDY OF THE WIEDERMANN-FRANZ LAW IN THE QUANTUM HALL- EFFECT REGIME

Karavolas VC, Triberis GP

PHYSICAL REVIEW B-CONDENSED MATTER 59: (11) 7590-7595 MAR 15 1999


¸να απü τα σημαντικüτερα ανοικτÜ προβλÞματα απü την ανακÜλυψη του Κβαντικοý ΦαινομÝνου Hall εßναι αυτü της θερμικÞς μεταφορÜς. Αν και Ýνας αριθμüς απü εργασßες Ýχουν ασχοληθεß με την θερμοúσχý και τη θερμικÞ αγωγιμüτητα, η κατÜσταση παραμÝνει ασαφÞς. Θεμελιþδεις νüμοι üπως ο νüμος των Wiedemann-Franz που χαρακτηρßζουν το 3-D ηλεκτρονικü αÝριο (üπως εξ' Üλλου και ο νüμος του Ohm) Ýχουν αμφισβητηθεß. Μια πειστικÞ συστηματικÞ ανÜλυση, και η ερμηνεßα των πιθανþν αποκλßσεων αποτελοýν μÝρος του προβλÞματος. Αν και τα πειραματικÜ δεδομÝνα μετρημÝνα σε απουσßα μαγνητικοý πεδßου του Syme et al. δεßχνουν üτι ο νüμος αυτüς ισχýει, οι θεωρητικÝς εργασßες των Oji και του Blanter προβλÝπουν το αντßθετο χωρßς να δßνουν μια ικανοποιητικÞ εξÞγηση.


Στην παροýσα εργασßα παρουσιÜζουμε μια συστηματικÞ ανÜλυση του προβλÞματος. Υπολογßζουμε αναλυτικÜ και αριθμητικÜ τον τανυστÞ της θερμικÞς αγωγιμüτητας που οφεßλεται στην διÜχυση για διαφορετικÜ μαγνητικÜ πεδßα και διαπλÜτυνση επιπÝδων Landau. Η ανÜλυση μας δεßχνει üτι η διαγþνια συνιστþσα της θερμικÞς αγωγιμüτητας παραβιÜζει τον νüμο των Wiedemann-Franzγια μικρÝς διαπλατýνσεις επιπÝδων Landau. Υπεýθυνες εßναι οι ενεργειακÝς παρÜγωγοι της διαγþνιας συνιστþσας της ηλεκτρικÞς αγωγιμüτητας και σαν επακüλουθο η μορφÞ της πυκνüτητας καταστÜσεων. Στην περßπτωση της μη-διαγþνιας συνιστþσας οι αποκλßσεις που υπολογßσαμε εßναι σημαντικÜ μικρüτερες και τα αποτελÝσματα μας εßναι πολý λιγüτερο ευαßσθητα στην μορφÞ της πυκνüτητας καταστÜσεων.




Γ     ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL

       

ELECTRICAL AND THERMAL TRANSPORT OF COMPOSITE FERMIONS
Karavolas VC, Triberis GP, Peeters FM
PHYSICAL REVIEW B-CONDENSED MATTER
56: (23) 15289-15298 DEC 15 1997


Στην βιβλιογραφßα η περιγραφÞ του Κλασματικοý Κβαντικοý ΦαινομÝνου Hall σε συντελεστÞ κατÜληψης ν=1/2 περιορßζεται στην αναπαραγωγÞ της ιεραρχßας του. Χρησιμοποιþντας την ιδÝα των συνθÝτων φερμιονßων , δηλαδÞ τη σýνδεση κÜθε φορÝα φορτßου με δýο κβÜντα μαγνητικÞς ροÞς καθιστοýμε δυνατÞ τη μελÝτη του Κλασματικοý Κβαντικοý ΦαινομÝνου Hall, ισοδýναμα χρησιμοποιþντας αναλýσεις κατÜλληλες για την μελÝτη του ΑκÝραιου Κβαντικοý ΦαινομÝνου Hall. Το μαγνητικü πεδßο που αισθÜνονται πια οι φορεßς δεν εßναι το πραγματικü αλλÜ η διαφορÜ του πραγματικοý και εκεßνου στο οποßο το αÝριο Ýχει ν=1/2.


Η αγωγιμüτητα στο ΑκÝραιο Κβαντικü Φαινüμενο Ηall των συνθÝτων φερμιονßων υπολογßζεται με την εφαρμογÞ δýο μοντÝλων. Ενος ημικλασσικοý (Isihara-Smrcta) που αναπαρÜγει τις Shubnikov-de Haas ταλαντþσεις γýρω απο το ν=1/2 (μικρÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα) και ενüς κβαντομηχανικοý (Englert) που αναπαρÜγει την συμπεριφορÜ του συστÞματος σε μεγÜλα ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα.


Υπολογßζονται απü την αγωγιμüτητα η ειδικÞ αντßσταση και η θερμοúσχýς διÜχυσης για διδιÜστατα αÝρια ηλεκτρονßων και οπþν. Στην περßπτωση της ειδικÞς αντßστασης η σýμπτωση πειρÜματος και θεωρßας (για Ýνα ηλεκτρονικü αÝριο) εßναι εντυπωσιακÞ για τα χαμηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα (ημικλασσικü μοντÝλο) καθþς και για τα υψηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα (κβαντομηχανικü μοντÝλο). Απü την σýγκριση με το πεßραμα υπολογßζεται η διαπλÜτυνση των επιπÝδων Landau των συνθÝτων φερμιονßων. Στην περßπτωση της θερμοúσχýος οπþν, η σýμπτωση με το πεßραμα εßναι καλÞ (ιδßως για τις χαμηλüτερες θερμοκρασßες , Τ=0.169 Κ), λüγω της ýπαρξης της φωνονιακÞς θερμοúσχýος. Οι υπολογισμοß μας αναπαρÜγουν τις παγκüσμιες τιμÝς της θερμοúσχýος για ημικατειλημμÝνα επßπεδα Landau.





ELECTRICAL TRANSPORT OF COMPOSITE FERMIONS AT v=3/2

Karavolas VC, Triberis GP

PHYSICAL REVIEW B-CONDENSED MATTER

63 (03) 5313-+ JAN 15 2001


Η ιδÝα των "συνθÝτων φερμιονßων" μας δßνει τη δυνατüτητα αντß να διερευνÞσουμε τη συμπεριφορÜ των πραγματικþν φορÝων ενüς διδιÜστατου συστÞματος που εμφανßζει κλασματικü φαινüμενο Hall, να μελετÞσουμε εκεßνη των “συνθÝτων φερμιονßων” ενüς συστÞματος που εμφανßζει ακÝραιο κβαντικü φαινüμενο Hall. Στην περιοχÞ των μαγνητικþν πεδßων üπου ο συντελεστÞς κατÜληψης εßναι ν=3/2 το ηλεκτρονικü αÝριο δεν εßναι πια πολωμÝνο ως προς το spin üπως στο ν=1/2, διερεýνηση η οποßα Ýχει γßνει στο παρελθüν .


Για τον συγκεκριμμÝνο συντελεστÞ κατÜληψης προτεßνεται το μοντÝλο της παρÜλληλης αγωγιμüτητας δýο αερßων, ενüς ηλεκτρονικοý αερßου με συντελεστÞ κατÜληψης ν=1 και ενüς αερßου συνθÝτων φερμιονßων με συντελεστη κατÜληψης κοντÜ στο ν=1/2. ΔιερευνÜται η συμπεριφορÜ της ειδικÞς αντßστασης σε χαμηλÝς θερμοκρασßες (Τ=0.025 Κ) χρησιμοποιþντας δýο διαφορετικÜ μοντÝλα για την αγωγιμüτητα των συνθÝτων φερμιονßων (Isihara-Smrcta για χαμηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα και Englert για υψηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα). Η σýμπτωση με τα πειραματικÜ δεδομÝνα τüσο για τη διαγþνια üσο και για την μÞ διαγþνια συνιστþσα της ειδικÞς αντßστασης εßναι πολý καλÞ. Απü την σýγκριση με τα πειραματικÜ δεδομÝνα υπολογßστηκε η τιμÞ της διαπλÜτυνσης των επιπÝδων Landau καθþς και την ευκινησßας των συνθÝτων φερμιονßων. Η τιμÞ της ευκινησßας που υπολογßζüταν μÝχρι τþρα απü Üλλους ερευνητÝς εßναι 9πλÜσια της τιμÞς που υπολογßζεται αν χρησιμοποιηθεß η ιδÝα της παρÜλληλης αγωγιμüτητας üπως Ýγινε στην παροýσα εργασßα.



THERMOELECTRIC TRANSPORT OF COMPOSITE FERMIONS AT ν=1/2 ΑΝD ν=3/2 : A SIMPLE WAY OF EVALUATING p

Karavolas VC and Triberis GP

YποβλÞθηκε στο Phys. Rev. B.


Ο συντελεστÞς εξÜρτησης του χρüνου εφυσηχασμοý των συνθÝτων φερμιονßων απü την ενÝργεια (p) στο παρελθüν εßχε υπολογισθεß εßτε μÝσα απο την προσÝγγιση Born (p=0.5) εßτε πÝρα απο αυτÞν (p=0.13).


Μελετþντας Ýνα αÝριο σε συντελεστÞ ν=3/2 με την ιδÝα της παρÜλληλης αγωγιμüτητας δýο αερßων , ενüς σε συντελεστÞ κατÜληψης ν=1 και ενüς δεýτερου σε συντελεστÞ κατÜληψης ν=1/2 καταλÞγουμε σε μια σχÝση η οποßα συνδÝει τον λüγο των ειδικþν αντιστÜσεων ρxx στο ν=3/2 και στο ν=1/2 με το p.


ρxx,3/2 / ρxx,1/2 = 31+p / 9


Το παραπÜνω αποτÝλεσμα καθιστÜ ιδιαßτερα απλü τον υπολογισμü του p, απü τα πειραματικÜ δεδομÝνα της ρxx,3/2 και ρxx,1/2.

Η παραπÜνω σχÝση δßνει για p=0.5 λüγο αντιστÜσεων 0.65 και για p=0.13 λüγο αντιστÜσεων 0.39. Η συντριπτικÞ πλειοψηφßα των πειραματικþν δεδομÝνων για αÝρια ηλεκτρονßων συμφωνεß με το 0.39. Αντßθετα για τις οπÝς οι λüγοι των αντιστÜσεων δßνουν αρνητικÜ p και μÜλιστα κοντα στο -1. Σýμφωνα με την σχÝση του Mott για την θερμοúσχý

αν το p γßνει μικρüτερο απü -1 η θερμοισχýς διÜχυσης αλλÜζει πρüσημο. Πρüσφατες μετρÞσεις επιβεβαßωσαν την αλλαγÞ προσÞμου της θερμοισχýος διÜχυσης για αÝριο οπþν, επιβεβαιþνοντας τις προβλÝψεις της παραπÜνω εξßσωσης για το p.


    THERMAL TRANSPORT OF COMPOSITE FERMIONS AT ν=3/2

Karavolas VC and Triberis GP

υπο προετοιμασßα για να υποβληθεß στο Phys. Rev. B.


Η ιδÝα των "συνθÝτων φερμιονßων" μας δßνει τη δυνατüτητα αντß να διερευνÞσουμε τη συμπεριφορÜ των πραγματικþν φορÝων ενüς διδιÜστατου συστÞματος που εμφανßζει κλασματικü φαινüμενο Hall, να μελετÞσουμε εκεßνη των “συνθÝτων φερμιονßων” ενüς συστÞματος που εμφανßζει ακÝραιο κβαντικü φαινüμενο Hall. Στην περιοχÞ των μαγνητικþν πεδßων üπου ο συντελεστÞς κατÜληψης εßναι ν=3/2 το ηλεκτρονικü αÝριο δεν εßναι πια πολωμÝνο ως προς το spin üπως στο ν=1/2, διερεýνηση η οποßα Ýχει γßνει στο παρελθüν . Στη βιβλιογραφßα αναφÝρεται üτι η θερμοúσχýς στο ν=3/2 μπορεß να υπολογισθεß απü τη θεωρßα για τη θερμοúσχý στο ν=1/2 αντικαθιστþντας τη συγκÝντρωση των φορÝων με τη συγκÝντρωση των συνθÝτων φερμιονßων που σε αυτü το συντελεστÞ κατÜληψης εßναι το Ýνα τρßτο της ολικÞς συγκÝντρωσης των φορÝων.


Για το συγκεκριμμÝνο συντελεστÞ κατÜληψης προτεßνεται το μοντÝλο της παρÜλληλης αγωγιμüτητας δýο αερßων, ενüς ηλεκτρονικοý αερßου με συντελεστÞ κατÜληψης ν=1 και ενüς αερßου συνθÝτων φερμιονßων με συντελεστÞ κατÜληψης κοντÜ στο ν=1/2. ΔιερευνÜται η συμπεριφορÜ της θερμοúσχýος σε χαμηλÝς θερμοκρασßες χρησιμοποιþντας δýο διαφορετικÜ μοντÝλα για την αγωγιμüτητα των συνθÝτων φερμιονßων (Isihara-Smrcta για χαμηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα και Englert για υψηλÜ ενεργÜ μαγνητικÜ πεδßα). Υπολογßζεται ο λüγος της θερμοúσχýος στο ν=3/2 και στο ν=1/2 για τη φωνονιακÞ συνιστþσα της θερμοισχýος και τη συνιστþσα διÜχυσης. Για τη φωνονιακÞ συνιστþσα βρÝθηκε üτι ο λüγος εßναι 1 σε απüλυτη συμφωνßα με το πεßραμα. Για τη συνιστþσα διÜχυσης η συμφωνßα με το πεßραμα δεν εßναι τüσο καλÞ.


Επßσης υπολογßζεται ο λüγος της θερμοúσχýος των συνθÝτων φερμιονßων προς την ολικÞ θερμοúσχý για το μοντÝλο του Englert και για τον λüγο ntot/nCF. Για τον σωστüτερο υπολογισμü της θερμοúσχýος σε üλη τη περιοχÞ των μαγνητικþν πεδßων πρÝπει να χρησιμοποιηθεß το μοντελο του Englert γιατß παßρνει υπ' üψιν του και τις διορθþσεις λüγω της διαπλÜτυνσης των επιπÝδων Landau που η Üλλη μεθοδος παραλεßπει.





Δ     HOPPING 

    THE EFFECT OF THE DENSITY OF STATES ON THE CONDUCTIVITY OF THE SMALL-POLARON HOPPING REGIME IN DISORDERED-SYSTEMS
    TRIBERIS GP, ZIANNI X, YANNACOPOULOS AN, and V.C. KARAVOLAS.
    JOURNAL OF PHYSICS-CONDENSED MATTER
    3: (3) 337-346 JAN 21 1991


Στην βιβλιογραφßα εßχε σημειωθεß üτι μια πιο ρεαλιστικÞ επιλογÞ για την πυκνüτητα καταστÜσεων (DOS) στην μελÝτη της ηλεκτρικÞς αγωγιμüτητας θα Þταν εκεßνη που θα εßχε λÜβει υπ' üψιν της το γεγονüς üτι οι χαμηλüτερης ενÝργειας καταστÜσεις εßναι λιγüτερο "πυκνÝς".


ΔεδομÝνου üτι η ηλεκτρικÞ αγωγιμüτητα μεταβÜλλεται σαν ln σ ~ [-(Τ0/Τ)ν], η ιδιαßτερη επιλογÞ της DOS θα επηρρεÜσει τüσο το Τ0 üσο και την εξÜρτηση απü την θερμοκρασßα η οποßα καθορßζεται απü τον εκθÝτη ν.


Για τον σκοπü αυτü υπολογßζεται η ηλεκτρικÞ αγωγιμüτητα για πυκνüτητες καταστÜσεων της μορφÞς

α) Ν(Ε) =Ν0 Εn

β) Ν(Ε) =Ν0 +λΕ , λ>0

üταν

  1. δεν λαμβÜνονται υπ' üψιν οι συσχετισμοß και

  2. üταν λαμβÜνονται υπ' üψιν οι συσχετισμοß,

σε υψηλÝς και χαμηλÝς θερμοκρασßες.


Υπολογßζονται αναλυτικÜ οι εκφρÜσεις για τα ν και Τ0.

Βρßσκεται üτι για την ßδια περιοχÞ θερμοκρασιþν

Α) ο εκθÝτης ν, που καθορßζει τη θερμοκρασιακÞ εξÜρτηση της αγωγιμüτητας,

αυξÜνεται με το n, και

Β) το Τ0 ελατþνεται με το n.


ΤÝλος για Ýνα δεδομÝνο μοντÝλο DOS, üταν οι συσχετισμοß λαμβÜνονται υπ' üψιν, το ν δεν αλλÜζει με τη θερμοκρασßα ενþ, üταν οι συσχετισμοß λαμβÜνονται υπ' üψιν, το ν στην περιοχÞ των υψηλþν θερμοκρασιþν εßναι μεγαλýτερο απü εκεßνο των χαμηλþν.